С винетки до 2017 г.

share

"Винетките са временно решение. До няколко години трябва да преминем на тол система", обяви шефът на "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, предаде днес.бг.

Работна група на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията трябва да избере консултант, който да подбере правилния вариант за тол системата у нас.

"Те са няколко типа тол системи. Първият вариант са пропускателни пунктове и бариери, където се плаща такса за преминаване по съответната магистрала. Вторият вариант е телепас – с електронно устройство като винетка, само че вътре с чип, се залепва на предното стъкло и при преминаването на портална рамка се теглят пари. Третият вариант, към който може би ние ще се насочим, е електронният тол през GPS система", обясни Лазаров пред Дарик.

Той каза, че очакват след 2 години да заработи тази тол система първо за транзитно преминаващите товарни превози.

"След това е локалният товарен трафик, леките коли ще се оборудват с такива устройства последни. Това е стратегия за платени пътища, която може би след 5-6 години за леките автомобили ще влезе у нас", подчерта Лазаров. Тоест най-рано през 2017 г. ще имаме нова система за таксуване по пътищата.


Лазар Лазаров посочи още, че колите в България, които се движат без винетка са между 5 и 7%.

Преди дни от АПИ съобщиха, че за трета поредна година, цените на винетките няма да се променят.

Водещи новини

Още новини