Иманярски находки излагат в музея в Пазарджик

share

Иззети от иманяри археологически находки ще бъдат показани в изложба в Регионалния исторически музей в Пазарджик. Това съобщи директорът на културната институция Борис Хаджийски и уточни, че експозицията се планира да бъде открита догодина.

Местният музей съхранява богата колекция-над 1500 артефакти, сред които има икони,сребърни, бронзови и медни монети, статуетки на божества и други.

Находките са били конфискувани от иманяри, които са разкопали могили или тракийски светилища в региона, но може и в съседни райони да са били открити, но да са правени опити да се пласират в пазарджишко.

Старинните предмети са били иззети от нелегалните археолози при полицейски акции и след приключване на съдебните дела срещу тях са предадени на държавата, т.е. на регионалния музей в града, за да се съхранява културно-историческото наследство на страната ни.

Експонатите за първата по рода си експозиция са събирани през последните 4-5 г. от общо 10 дела, гледани в различните съдилища в областта- в Пазарджик, Пещера, Панагюрище и Септември.

Водещи новини

Още новини