Манолова е привърженик на промените в Семейния кодекс (видео)

share

Под патронажа на омбудсмана на България Мая Манолова се проведе дискусия на тема: "Гарантират ли се правата на децата с промените в Семейния кодекс". На обсъжданията присъстваха зам.-министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, депутати и експерти, предаде репортер на Novini.bg.

Манолова подчерта, че е привърженик на необходимостта от промени в досега действащия Семеен кодекс. Самата тя обясни, че нееднократно е повдигала основни теми за споделеното родителство, както и необходимостта от ускоряване и облекчаване на процедурите по осиновяване.

"Всичко това съм го правила, за да привлека  обществото", каза тя. Темите, които бяха обсъдени на дискусия са промените с осиновяването, споделената родителска отговорност, проблемите на децата след развод или раздяла, както и възможностите за оспорване на припознаването. За нея най-сериозен е проблемът с осиновяването. Много по-голям е броят на децата, вписани в Регистъра за осиновяване, отколкото кандидати-осиновителите. Манолова предложи да бъде обсъдена възможността за отпадане на критерия "произход", както е в Румъния.

Водещи новини

Още новини