100 нови пръскачки за гасене на пожари раздадоха на горските

Булфото
share

Със 100 нови пръскачки за гасене на пожари разполагат вече горските стражари от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четири области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, съобщава Труд. Оборудването е раздадено на специализираните групи към всички 13 горски и 5 ловни стопанства. 25-литровите гръбни пръскачки допълват техническата им обезпеченост за първоначална атака на горски пожари.

Пет са специализираните високопроходими автомобили за патрулиране и гасене на горски пожари, с които разполага СИДП. При необходимост могат да се включат и още. Противопожарните депа на горските са в пълно съответствие с нормативните правила. Съставени са графици за дежурства на служителите в териториалните поделения, включително и през почивните и празничните дни.

Тази седмица след сигнали от граждани на телефон 112, благодарение на незабавната намеса на специализираните екипи за гасене на пожари към СИДП, са предотвратени 2 огнени инцидента във Варненско. Съвместно със служителите на пожарната пламъците са потушени, преди да засегнат гора. Най-вероятната причина за пожарите е човешка небрежност.

Статистиката показва, че над 97% от пожари са предизвикани от човешки действия. Миналата година са станали 26 горски пожара. От предприятието напомнят, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии е забранено, а нарушенията се наказват с глоба до 500 лв. Забранено е и паленето на стърнища от собствениците и ползвателите на земеделски земи. Сериозна предпоставка за пожари е изхвърлянето на отпадъци и особено неизгасени фасове.

Водещи новини

Още новини