Създадоха Асоциация за защита на длъжника

Булфото
share

Представители на неправителствени организации са създали Асоциация за защита на длъжника. Тя ще отстоява правата на пострадалите от частни съдебни изпълнители (ЧСИ), съобщи общественикът Николай Колев - Босия, предаде БТВ.

Учредителите си поставят за цел откриване на адвокатска кантора, която да дава съвети и да осигурява защита на длъжници, както и създаване на своеобразна "стена на срама" с имена на ЧСИ, кредитори и съдии, които нарушават закона и най вече Гражданския процесуален кодекс.

Представителите на асоциацията заявиха, че много често частните съдебни изпълнители не уведомяват и не връщат в съда уведомление, че длъжникът е поканен за съдебно заседание, където се гледа делото му. То посочиха, че ще се свържат с граждани на страни от ЕС, които също са пострадали от действията на ЧСИ и чрез техни жалби да постигнат външна намеса и отказ от порочна практика от нашите частни съдебни изпълнители. Участници в пресконференцията съобщиха , че от 2006 до 2014 година в 1.1 млн. дела за 18 милиарда лева частните съдебни изпълнители са събрали 4.5 млрд. лева, от които са взели 450 милиона лева такси.

Водещи новини

Още новини