Пълнят месото с нитратна сол

Булфото
share

Производители масово киснат месото в разтвор от нитритна сол, за да поеме вода като гъба.

Така увеличават теглото с 50 процента и от кило мръвка правят кило и половина колбаси, пише в броя си от понеделник вестник "Телеграф".

Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. Различни фирми продават вредните добавки дори в интернет, рекламирайки, че дават рандеман 150 %.

Нитритната сол е смес между натриев нитрит, хранително качество, и трапезна йодирана сол. Тя се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Нитритната сол фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.

Тази добавка се намира в почти във всеки пакетиран продукт от месо, независимо дали е салам, наденица, кренвирш или бекон.

Водещи новини

Още новини