Производители масово киснат месото в разтвор от нитритна сол, за да поеме вода като гъба.
Така увеличават теглото с 50 процента и от кило мръвка правят кило и половина колбаси, пише в броя си от понеделник вестник "Телеграф".
Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. Различни фирми продават вредните добавки дори в интернет, рекламирайки, че дават рандеман 150 %.
Нитритната сол е смес между натриев нитрит, хранително качество, и трапезна йодирана сол. Тя се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Нитритната сол фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.
Тази добавка се намира в почти във всеки пакетиран продукт от месо, независимо дали е салам, наденица, кренвирш или бекон.
Пълнят месото с нитратна сол
- 30.05.2011 | 08:55
- 4250