Рашидов свика експерти за идейния проект за паметника на Бузлуджа

Булфото (архив)
share

Министърът на културата Вежди Рашидов свика днес работна група от изявени експерти, които да обсъдят идейния проект за спиране на разрухата на бившия дом-паметник на Бузлуджа, съобщава пресцентърът на министерството.

На срещата в Министерството на културата /МК/ са присъствали председателят на СБА арх. Георги Бакалов, председателят на СБХ Любен Генов, авторът на някогашния проект арх. Георги Стоилов, Николай Овчаров - съветник на министъра, директорите на дирекции в МК арх. Уляна Малеева и арх. Димитрийка Добрева, Галина Стоянова - кмет на Казанлък, както и членове на екипа й. По време на откриването на Музея на розата в Казанлък министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че държавата ще се опита да спре разрухата на бившия Дом-паметник на БКП на Бузлуджа, се припомня в съобщението. На срещата днес в МК своя идеен проект за консервация на паметника е представила младата архитектка Дора Иванова.

"В паметника на Бузлуджа синтезът между монументалното изкуство, дело на 18 автори, и архитектурата не беше случаен, но след толкова години разрухата си е казала думата. Винаги съм смятал, че професионализмът трябва да е водещ и затова днес е изключително важно да чуем мнението на автора - арх. Георги Стоилов, както и на специалистите, които са най-компетентни да дадат становище по разработката на проект за консервация на паметника", е заявил на срещата министър Рашидов. Той е категоричен, че мнението на професионалистите трябва да бъде решаващо в действията на държавата по спирането на разрухата на паметника на Бузлуджа.

Водещи новини

Още новини