Първанов готви бал за децата от домовете, Слави ще им пее

Булфото
share

Президентската институция организира за десети пореден път традиционния абитуриентски бал за деца, лишени от родителска грижа.

Гости на президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова в резиденция "Бояна" ще бъдат 272 абитуриенти /174 момчета и 98 момичета/ от 56 социални институции в страната.

В празничната част от програмата на абитуриентите е предвидено посещение на Националния исторически музей.

Вечерта за настроението им ще се погрижат Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд, Мария Илиева, Миро, БТР, Преслава, Румънеца и Енчев, DJ Тишо, които участват безвъзмездно в концерта.

Над четири хиляди момчета и момичета са били гости на държавния глава и съпругата му през последните години.

И през тази година продължават съвместните усилия на президентската институция с МТСП и неговите агенции за реализацията на завършващите училище и напускащите домовете младежи.

Безплатното обучение за придобиване на професионална квалификация ще се извърши съгласно Закона за насърчаване на заетостта и ще бъде финансирано от Агенцията по заетостта. Така се дава възможност за достъпно обучение на абитуриентите, за да усвоят нова професия, да повишат квалификацията си и компютърната си грамотност.

Дава се възможност и за стажуване до три месеца при конкретен работодател, на когото ще бъдат възстановени изплатените средства за заплата, социални и здравни осигуровки на младежите за периода на стажа.

За насърчаване на работодателите, наели на работа за най-малко 24 месеца младежи от домовете, завършващи средно образование през 2011 г., ще бъдат възстановени изплатените средства за трудовото възнаграждение, социалните и здравните осигуровки през първата година на договора.

Водещи новини

Още новини