13 219 щатни бройки в Министерство на земеделието

share

Обща численост на персонала в системата на Министерство на земеделието и храните е 13 219 щатни бройки, в това число 518 щатни бройки в самото министерство и 12 638 щатни бройки във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните.

Това заяви министър Мирослав Найденов в отговор на депутатско питане в рамките на парламентарния контрол, съобщиха от МЗХ.


„Всички структури в министерството извършват необходимата инвентаризация, но с различен обхват. Същото може да се допуска и по отношение на годишните преоценки. По тази причина Министерството периодично изготвя напомнящи и текущи указания”, заяви Найденов. Той отбеляза, че през октомври 2011 година министерството е изпратило указания за провеждане на пълна инвентаризация и преоценка на активите и пасивите с оглед предстоящото приключване на финансовата година и изготвяне на годишния финансов отчет. Задължение на всеки разпоредител с бюджетни кредити – ръководител на структура от системата на министерството е да издаде заповед за извършване на инвентаризация, обясни министърът.


От общия брой на мерките свързани с оптимизация на функции във ведомството, са изпълнени 12 мерки (67%), заяви Найденов. По-специално, напредъка на предприетата от МЗХ мащабна реформа, се състои в следното: Осъществена е цялостна реформа на горския сектор; Създадена е Българската агенция по безопасност на храните и Център на оценка на риска; Приет е Закон за изменение и допълнение на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, чрез който центровете за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части в Русе и Пловдив преминават към КТИ; Закрита е Изпълнителната агенция по почвени ресурси към министъра на земеделието и храните; Премахнати са дублиращи се, прецизирани са съществуващи и са допълнени нови функции в областта на консултантските услуги като заедно с това е извършена и оптимизация на персонала в Националната служба за съвети в земеделието; Изпълнителната агенция по лозата и виното подобри организацията си на работа и нейният числен състав беше оптимизиран; Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол подобри организацията си на работа, като щатната численост беше намалена; Беше намален численият състав на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството; Разработена и приета е концепция за развитието на Селскостопанската академия и е създаден Консултативен съвет по земеделие като постоянен консултативен орган към министъра на земеделието и храните; Числеността на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури беше намалена; Функциите на Областните дирекции „Земеделие” са прецизирани. Извършено е облекчаване на административните услуги.

Министърът заяви, че от встъпването му в длъжност досега инспекторатът към МЗХ е извършил общо 130 проверки, както следва: Областни дирекции „Земеделие”, вкл. Общински служби земеделие – 39 проверки; Професионални гимназии – 3 проверки; ССА, вкл. институти в системата на ССА -9 проверки; Изпълнителни агенции - 32 проверки; Национални служби – 8 проверки; Контролно – техническа инспекция – 2 проверки; Фонд „Тютюн” – 2 проверки; Търговски дружества –8 проверки; Дирекции в МЗХ – 10 проверки; Проверки за конфликт на интереси – 7 проверки извършени до 31.03.2011г., предвид изменението на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси; Проверки за ефективността на дейността на администрацията на МЗХ – 10.

Водещи новини

Още новини