Рашидов: Предишното управление превърна античен комплекс "Сердика" в жабурняк и развъдник

Фейсбук
share

Премиерът Бойко Борисов, министър Вежди Рашидов, министри от кабинета, експерти и гости разгледаха и откриха античния комплекс "Сердика", предаде репортер на Novini.bg.

За пореден път Вежди Рашидов бе гид на премиера и му обясняваше за съхранените антични богатства под земните недра. Министърът на културата разкри, че това е най-изстрадания обект, тъй като "той беше спрян от предипното правителство и беше превърнат в жабурняк и развъдник на попови лъжички. След като спечелихме втори мандат, успяхме да завършим проекта и да не изгубим евросредствата. Археолози, архитекти и строители работиха неуморно, за да разкрият тайните на Сердика, която император Константин нарича "Сердика е моят Рим". Комплексът го предоставяме на Столична община, за да могат гостите на София да се наслаждават, младите хора да пеят песни и да танцуват под купола", каза Рашидов.

Министър Лиляна Павлова също е удовлетворена от завършването на проекта и благодари на министър Рашидов "на когото нервите издържаха, но здравето не, за да видим антична Сердика в този вид", допълни Павлова.

Министър-председателят обясни с колко много перипети се е сблъскал, за да спаси съкровището, което има под земята. "Наложи се да изместваме трасето на метрото. Тук е и министър Георги Йорданов (министър на културата по време на управлението на Тодор Живков-б.ред). Тогава се строеше директно върху историческите паметници. Продължаваме да работим и да разрастваме антични комплекс. Искаме и Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас да популяризираме, защото има какво да покажем", категоричен беше Борисов.

Водещи новини

Още новини