Засиленият контрол заради Великденските празници започна. Няма риск от опасни яйца на пазара, успокояват от Агенцията по храните.
В началото на седмицата от Съюза на птицевъдите предупредиха за опасни яйца, които може да се появят.
Според бранша риск крие вносът на яйца, останали след католическия Великден, които могат да бъдат препакетирани и пуснати в продажба с нов срок на годност, съобщават от БТВ.
Освен срока на годност, едно от основните правила е и да проверим дали всяко едно яйце има печат, който указва произхода и метода на отглеждане и дали съответства на маркировката на опаковката.
Има ли наистина опасност от вносните яйца или това е презастраховка на българските производители?
В кварталния магазин, в който пазарува Дарина, зареждат само няколко вида яйца. Жената купува често, но казва, че рядко се заглежда в произхода или срока на годност.
В търговската мрежа у нас се предлагат предимно български яйца. Иван от години се занимава с производството им. Според птицевъда цената, на която се продава продукцията в последните месеци, е толкова ниска, че да се внася не е на сметка.
„Ако някой внесе яйце, което не е маркирано, би трябвало на входна граница от Европейския съюз, дали ще е от страна на Румъния, дали ще е от Гърция - това нещо съответните митнически и контролни власти да го засекат”, каза Иван Ангелов.
Според контролните органи няма как яйца, предназначени за преработка, да бъдат препакетирани и с подменен срок на годност.
„Такъв сигнал постъпи в БАБХ и беше извършена проверка. Проверката показа, че няма несъответствие. Няма никакъв риск за здравето на потребителя, да не се притесняват да пазаруват и да консумират, както български яйца, така и внос от трети държави, и от държави членки”, каза д-р Дора Петлова.
Всяко яйце, което е с изтичащ срок на годност и е предназначено за преработка, има печат с червена точка на черупката си. Така маркирани яйца не трябва да са в търговската мрежа.
Под засилен контрол в следващите седмици освен яйцата, ще са и всички традиционни за Великден храни - агнешко, козунаците, както разбира се и боята за яйца.
По време на Великденските проверки миналата година са бракувани над 640 килограма храни, повече от 250 кг. замразено агнешко, 30 броя агнета, но едва 100 яйца.
Започна засиленият контрол на храните преди Великден
- 03.04.2016 | 20:15
- 1764