Великденските яйца могат да пощурят децата. Причината е, че боите, с които се шарят, съдържат съставки, които причиняват хиперкативност при подрастващите, съобщи шефът на Активни потребители Богомил Николов.
При възрастните страничните ефекти са минимални, но експерти съветват хората с алергия и астма да избягват прекомерната консумация на храни с оцветители, пише „Телеграф”.
Междувременно от Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че почват засилени проверки по месарниците за нелегални агнета. Причината е, че има масова практика по Великден и Гергьовден нелегални търговци, главно от ромски произход, да зареждат с прясно агнешко малки месарници като си набавят месото от частни малки фирми. Мръвки от нерегламентирани обекти масово се продават на открито по тържища в страната, заяви Богомил Николов.
Такова тържище има в Долни Богров. Там освен агнешко от фермата хората могат да се сдобият и с яйца, продавани на открито и под пряка слънчева светлина.