Жива верига спря събарянето на тютюневия склад в Пловдив (снимки)

Булфото
share

Десетки жители на Пловдив направиха тази сутрин жива верига пред тютюневия склад зад автогара Юг в знак на несъгласие с разрушаването на сградата.

Събарянето на постройката започна във вчерашния почивен ден, но беше прекъснато в късния следобед заради реакцията на гражданите.

Много от сградите в т.нар. "Тютюнев град" са продадени от години, но трябва институциите да упражняват контрол и да бъдат по-строги към инвеститорите, за да бъде съхранено това културно наследство, заявиха пред БНР протестиращите.

Собствениците на сградата, чието събаряне започна в неделя, не бяха тази сутрин на мястото. Наетата за разрушаването фирма спря работа след намесата на заместник-кмета Димитър Кацарски, който заяви, че тепърва ще се проверява документацията по случая.

По думите на Кацарски сградата е частна собственост и това усложнява ситуацията в юридически аспект, като ще се изяснява също дали са правени постъпления години след продажбата на склада, той да бъде обявен за паметник на културата, защото това, което се знае в момента е, че заради техническа грешка не е бил вписан като такъв.

Водещи новини

Още новини