Над 120 души участват в гасенето на пожара в Пирин

share

Повече от час над 120 души вече са на мястото на пожара в Природен парк „Пирин”. Това съобщи главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – ГД ПБЗН. Пожарът е от южната страна на връх Каймакчал, над хижа „Демяница” на около 2300 метра надморска височина, пише „Фокус".

„В групите участват пожарникари, планински спасители, служители на природния парк, доброволци от община Банско. Придвижването е пеша. Хората са разделени на групи. Всяка група се води от планински спасител, пожарникар и служител на парка. Екипирани са с топли дрехи, дърворезачки и копачи. Задачата им е да отстранят растителността и по периметъра на целия пожар да направят изкоп, който да ограничи разпространението на огъня”, обясни главен комисар Николай Николов.

Гасенето за момента се извършва само по суша, няма необходимост от гасене от въздуха. „Разговаряхме с военното командване и се уточнихме, че хеликоптерът, който искахме снощи, вече е готов да излети, но го оставяме на разположение при необходимост”, обясни директорът на пожарната.

Времето в района на пожара е студено и ветровито. Доброто е, че вятърът не е бурен, уточни главен комисар Николов.
Центърът за аерокосмическо наблюдение е изпратил последни снимки на пожара и не се вижда тревожна обстановка, каза той. Няма опасност пламъците да обхванат горски насаждения. Пожарът е много високо, няма опасност за гората и хижата, уточни главен комисар Николай Николов.

Водещи новини

Още новини