Напуснал или съкратен?

share

В условията на криза, когато все повече фирми намаляват служителите си, освободените обикновено са изправени пред избора дали да си тръгнат по взаимно съгласие с работодателя или да бъдат съкратени. Какво трябва да знаят, за да вземат решение в своя полза?

Даниела Стефанова от 24 години работи в БДЖ. Заради реформата в компанията и планираните съкращения, тя и колегите й получават предложение да напуснат доброволно като получат обезщетение за това или да бъдат съкратени.

„Звеното ни се състои от 10 човека. 5 трябва да напуснат и 5 да останат. И аз реших да напусна, защото имам колеги, които са сами родители”, каза пред бТВ Даниела Стефанова.

Така Даниела вече е без работа на основание член 331 от Кодекса на труда - по инициатива на работодателя срещу договорено обезщетение.

Най-често обаче при освобождаване на хора фирмите предлагат избор между две възможности - по взаимно съгласие или да бъдат съкратени. Решението трябва да зависи от осигурителния стаж и осигурителния доход, защото от тях зависи колко дълго и каква сума ще получава като обезщетение от Бюрото по труда, съветва Светла Стоева, специалист Човешки ресурси.

Хората, които напускат по взаимно съгласие трябва да знаят, че ще получават едва 4 месеца минималния размер обезщетение за безработица - 7.20 лв. на работен ден. След тези 4 месеца ще трябва сами да започнат да плащат здравните си осигуровки.

При съкращаване срокът на обезщетението зависи от стажа и може да е до 12 месеца. азмерът е 60% от среднодневното възнаграждение за последните 18 месеца.

Какво ще е обезщетението на Даниела Стефанова след като губи работата си в БДЖ при заплатата й от 530 лева и стаж 24 години - за месец с 22 работни дни обезщетението ще е 330 лева. Но има и нефинансови елементи за вземане на решението – добрите отношения с работодателя.

Когато взема решението си, за Даниела има и друга причина – да си отиде с чест, защото животът продължава.

Водещи новини

Още новини