Мечка стръвница напада край Девин

share

Мечка стръвница тормози жителите на град Девин в последно време, оплакаха се самите те. Хищното животно навестявало най-често крайните къщи в квартал “Настан” и често си тръгвало с богата плячка от домашни животни.

Още в края на лятото мечката отмъкнала две шилета и една овца и оттогава постоянно се връщала в района. Местните хора са наплашени и вечер дежурят с прожектори, кучета и пушки, за да пазят добитъка си.

“Все още няма случай на нападнат човек, но очакваме скоро и това да стане”, коментираха притеснени стопани от квартала. От Регионалната инспекция по околната среда и водите успокоиха, че напролет на потърпевшите ще бъде раздаден специален електропастир, за да се предпазват от бъдещите мечи набези. Екоминистерството пък изплаща обезщетения за убитите от мечки домашни животни.

В същото време от Регионалната дирекция по горите в Смолян вече са задействали процедура за отстрелването на стръвницата. По техните думи тя се намира в района на Държавното ловно стопанство “Извора” край Девин. Специалисти обясниха, че мечките често се събуждат по време на зимния си сън и правят обходи в търсене на храна. Въпросният екземпляр пък най-вероятно все още изобщо не е лягал в бърлогата си.

Водещи новини

Още новини