Подправките придават индивидуалност на всяко ястие, но могат и да го развалят, ако вече са негодни за ползване. За да съхраните максимално дълго вкуса, цвета и аромата им, ги дръжте в херметически затварящи се стъклени бурканчета.
Всички останали варианти не са ефективни - пластмасовата кутийка има миризма и често трябва да се мие (може да съдържа опасни химикали, например бисфенол), в отвореното вече пликче влиза въздух и отнема от аромата на подправката, а и може да влезе някоя гъгрица, пише Български фермер.
Винаги купувайте подправките в малки количества, така ще освежавате по-често колекцията си в кухнята. Това важи особено за по-екзотичните подправки, които се ползват рядко и то в малки количества, например карамфил.
Качествените подправки са скъп продукт, ако инвестирате в някоя и тя застои и се развали, като я хвърляте, поне няма много пари да отидат на вятъра.
Относителната трайност при съхранение на тъмно и сухо място на индийското орехче, канелата и куркумата е 2-3 г.
С изсушените билки като босилек, риган и магданоз можете да подправяте ястията между 1 и 3 г.
Подправките, които не са млени, а са цели, като карамфил, зърна пипер, пръчки канела, траят още повече - 4 г.
Толкова е и срокът на годност на повечето семена, с изключение на маковото и сусамовото семе - те са добри до 2 г.
Различните видове екстракти са качествени доста време - цели 4 г., а ванилията е почти вечна.
Ако забележите промяна в консистенцията, аромата, вкуса и цвета им, не се скъпете, а ги изхвърлете.