Манолова за глобата "клошар": Не можеш да вземеш на босия обувките (видео)

share

Идеята да вземеш от голия и босия обувките е абсурдна и не отива на нито едно министерство. Това е поредният закон, който ще бъде удар в празното пространство. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая Манолова по повод публикувания от екоминистерството проект за промени в Закона за управление на отпадъците, който предвижда между 300 и 1000 лева глоба за клошарите, които събират отпадъци от контейнерите за разделно събиране.

Със същия успех екоминистерството може да предложи и глоба до 5000 лв. Хора, които са оставени да се издържат от кофите за боклук, ако разполагат с такава сума, нямаше да се занимават с това. Това е унизително и представлява репресия спрямо тези хора, подчерта Манолова.

Възниква и въпросът, защо след като Столична община създаде възможности за разделно събиране на боклук, не създаде и възможности за обработване на тези отпадъци. По логиката на проектозакона би следвало да бъдат предвидени глоби и за фирмите, които събират отпадъците. Не може всичко да се стоварва върху клошарите, заяви омбудманът.

По-късно през деня на пресконференция Манолова заяви, че наблюденията й като омбудсман са, че през 2016 година в България на всеки може да се случи да бъде докаран до такова състояние, предаде репортер на Novini.bg. Все още банките и монополните дружества могат да ти натресат услуга, която не си искал и в един момент да се окаже, че има опасност да загубиш жилището си. Оказва се, че в България българските граждани  нямат алтернатива. 30% от младите хора са безработни. Като се разходя във Видинска и Сливенска област, младите хора са по кафетата и харчат парите на бабите и дядовците си. Питам къде са институциите. Маса закони са приети, но няма достатъчно информация и те остават в пълна мъгла. Затова ние ще провеждаме през цялата година кампания, която да разясни правната и финансова култура на българските граждани, посочи тя.

В сутрешния блок на БНТ Мая Манолова оповести и данни от доклада за интернатите. Тя уточни, че проверките в шестте интерната у нас са извършени през ноември и декември. Резултатите показват, че тези заведения незабавно трябва да бъдат закрити. Абсурдно е във 21 век деца да бъдат настанявани там за постъпки, за които и възрастните не носят отговорност – като просия и насилствена проституция. Би трябвало да бъдат създадени центрове за алтернативни грижи, където психолози и педагози да работят с тези деца. В интернатите децата могат единствено да се научат на престъпни навици, дори да не са имали такива, каза омбудсманът.

По думите й, трябва да бъдат създадени и специализирани съдилища, които да работят с деца.

Водещи новини

Още новини