Осмокласници се напиват през 3 дни

share

Всеки осми ученик у нас се налива с алкохол през три дни.

Това показват резултатите от петото по рода си международно проучване "Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици" (ESPAD), в което участие са взели 2200 български ученици на 16-годишна възраст. Всеки четвърти ученик пие спиртни напитки поне веднъж седмично, а всеки пети е прекалил с градусовите питиета през последните 30 дни, сочат още резултатите от анкетите у нас, пише "Стандарт".


Тепърва данните ще се сравняват с тези в 36 европейски страни. Употребата на алкохол сред тийнейджърите е обезпокоителна, коментира Анина Чилева, национален координатор по ESPAD и член на работната група, която изготвя стандарти за здравно образование в училище. Преди седмица токсиколози от "Пирогов" разказаха на премиера Бойко Борисов, че по празници винаги им се налага да спасяват живота на препили хлапета.


Според лекарите те все повече наблягат на концентратите, правят опасни коктейли от бира, вино и водка или концентрат с амфетамини. Доктори от спешната болница си спомниха, че за края на миналата учебна година се наложило да спасяват живота на 5 момичета и едно момче, приети с остра алкохолна интоксикация. Изследването у нас показва още, че девойките имат между 1,6 и 1,8 промила алкохол в кръвта, а момчетата - 2,6 промила, което означава, че изпиват поне по половин литър концентрат.


Що се отнася до тютюнопушенето, момчетата пушачи намаляват, а броят на ученичките пушачки се увеличава. Употребата на марихуана е нараснала от 21% на 24%. От следващата учебна година училищата ще организират здравни лекции и мероприятия в задължителните и свободно избираемите часове.

Водещи новини

Още новини