Варна отбеляза 103 години от първата българска морска победа (снимки)

Булфото
share

Днес се отбелязват 103 години от първата победа на българския военен флот. По този повод Военноморския музей отвори експозицията си както в редовните работни дни.

Беше оказана почит на българските моряци като пред паметника на командира на отряда капитан I ранг Д. Добрев бяха поднесени венци и цветя, а сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” със съдействие от клуб „Традиция” – Варна, представи историческата възстановка „На борда на „Дръзки” в паметната нощ”.

През Балканската война, на 7 (20) ноември 1912 г., след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера „Хамидие”. В първите часове на 8 (21) ноември отрядът атакува неприятеля. Последен от дистанция под 100 м. атакува „Дръзки”.

Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. „Хамидие” е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете и е един от примерите за успехите на българската армия в Балканската война.

Водещи новини

Още новини