Експерт: 20-те заплати не са привилегии, а право

Булфото
share

Свидетели сме на една поредица от грешки, която създаде абсолютно ненужно напрежение в обществото. Това напрежение не доведе до решаване на нито един от съществуващите проблеми, даже напротив – задълбочават се проблемите. Това каза пред БНР Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

"Една система като тази в МВР има няколко елемента – нормативната уредба, хората, техниката, способностите и доверието в хората. За съжаление сега виждаме криза във всеки един от тези елементи. А една система не може да работи пълноценно, ако има даже в един от елементите криза. Ние не трябва да говорим за привилегии. Тези 20 заплати са право. Те влизат в закон. И една правова държава не може да си позволи да променя права на хора ей така от днес за утре. Къде отива тогава стабилността на демокрацията", заяви експертът.

Според Божилов сега полицаи и военни не мислят как да се борят срещу престъпници или как да решават въпроси за сигурността, а мислят това дали ще имат или няма да имат 20-те заплати: "Това е абсурдна ситуация. Ние трябва много добре да седнем да преценим къде да се заделят средства, по кой начин да се направи това, как да се образоват хората и много важно – как да върнем доверието на обществото в тази система".

Водещи новини

Още новини