Майка с две деца изведена насила от общинско жилище

share

Кризата и безработицата оставиха на улицата семейство от София днес. Жена, която отглежда сама двете си деца, беше принудена да напусне жилището си в "Младост”.

Божидарка Свиленова е майка на две деца. Голямата й дъщеря е завършила с отличен гимназия и от тази година е студент. Малкият й син е на 10 години. От две години Божидарка е безработна и не може да плаща дори 90-те лева наем за общинското си жилище в "Младост” 4.

"Преди това работих в пощата в "Младост” 1. След това само входове съм почиствала. Два входа, за което получавам 120 лева”, разказва жената.

"Има огромни натрупани задължения - с хиляди са задълженията към "Топлофикация" и "Софийска вода". От 2009 г. не е платила нито един наем, а правилата са такива, че ако три месеца не плати, просто трябва да освободи жилището по Закона за общинската собственост”, обясни инж. Виолета Карамитева от отдел "Общинска Собственост" – Младост.

"Направо се чувствам много виновна, че допуснах да се стигне до това положение - децата ми да се срамуват от мен като родител. Че не съм съумяла да бъда майката, която тя заслужава. Тя определено заслужава по-добър родител от мен. Аз се чувствам като провалена, признава Божидарка.

От дирекция Социално подпомагане в Младост са намерили временно решение на проблемите й.

"Намерихме един вариант на първо време да бъде настанена в център за временно настаняване. Центърът е в Захарна фабрика - "Св. София", обясни Зорница Горчева – главен експерт в дирекция "Социално подпомагане”.

Божидарка и 10-годишният й син могат да останат в центъра за временно настаняване до края на март догодина. Той учи в 81-во училище в "Младост” и все още не е ясно къде ще продължи образованието си. До тогава Божидарка трябва да намери подслон и работа, за да не остане семейството й на улицата.

Водещи новини

Още новини