Варна вдига библиотека за 40 млн. лв.

Getty Images
share

Община Варна обяви международен конкурс за идеен проект за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”. Тя трябва да бъде първата библиотечна сграда, построена в България през последните 30 години. Отреденият терен е между бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на община Варна.

Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната площ от 18 500 квадратни метра, подземен обществен паркинг за 300-350 автомобила на 3 нива и площ 11 000 квадратни метра и капацитет за съхранение на 1 266 000 библиотечни документа (при настоящ фонд от 866 000). Общата инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство е 40 млн. лв.

Участието в конкурса, който се провежда със съдействието на Камарата на архитектите в България и архитектурната група WhATA, става без предварителна регистрация, само с изпращане на проект и необходимите документи. В надпреварата могат да участват български или чуждестранни физически или юридически лица, които имат архитектурна проектантска правоспособност в съответната държава на регистрация.

Срокът за кандидатстване е до 9 ноември, а победителят ще бъде обявен в края на същия месец и ще получи награда от 20 000 лева. Класираните на второ и трето място проекти ще получат по 10 000 лева. Предложенията се оценяват от международно жури с участието на заместник-декана на Aarhus School of Architecture, Дания, Трине Бертхолд - асоцииран партньор в Schmidt Hammer Lassen Architects, където от 2007 до 2014 година ръководи проекта за новата библиотека в Oрхус и Петр Лешек - съосновател и партньор в Projektil architekti, Чехия. Студиото стои зад Националната техническа библиотека в Прага, Научно-изследователската библиотека в Hradec Kralove и други важни обществени сгради. В журито е още Бевк Перович от Bevk Perovic arhitekti - словенско архитектурно студио, автори на жилищни и университетски сгради, музеи и социални жилища, както и победители в конкурса от 2012 година за Национална и университетска библиотека NUK II в Любляна, както и Калоян Еревинов - водещ архитект в Zaha Hadid Architects, където отговаря за проектантския и строителен процес на големи обществени сгради в Сеул, Южна Корея и Шанхай и Пекин, Китай. В него ще бъдат още арх. Виктор Бузев - главен архитект на Община Варна и Мартин Христов,заместник-председател на КАБ - Регионална колегия Варна.

Водещи новини

Още новини