Поздрав към будителите от Николай Димитров

share

Николай  Димитров, който бе преизбран за втори кметски мандат в Несебър, отправя към всички деятели на образованието и културата поздрав по повод утрешния ден на будителите. Предоставяме на ваше внимание текста:

Уважаеми деятели на образованието и културата, общественици,

В навечерието сме на един от най-светлите дни в историята ни - деня на будителите! Първи ноември е един от най-важните и стойностни български празници на духовността, просветата и книжовността. Това е денят, в който отдаваме почит към онези, които с постоянство и целеустременост са издигали българските морални ценности до висотата на общочовешките, макар и в условията на потисничество и духовен гнет. Множество имена-символи израстват в съзнанието на всеки един от нас при думата "будител". Първи ноември не е само ден, в който ние се обръщаме към миналото, за да му отдадем заслуженото внимание и почит, това е и празникът на всички съвременни будители, които продължават с мисионерски плам да се грижат а културното и духовно обогатяване и израстване на нашия народ.

В хилядолетната история на Несебър културата, образоваността и книжовността са били важен фактор в развитието на града. Да надстроим над богатото културно наследство една нематериална култура, която да оживи и утвърди града в още по-привлекателно място за своите многобройни посетители е нашата днешна задача. Аз и моят екип се опираме на разбирането, че образоваността е онази ценност, чрез която хората на Несебър да преодоляват предизвикателствата и изпитанията на времето.

Утре от 10.30 часа по случай деня на будителите ще се поднесат венци пред паметника на Васил Левски в Южния парк в Несебър.

Водещи новини

Още новини