Старт на сезона за ловците на пернати

Булфото
share

От утре тръгва ловът на пернати. До момента 111 000 ловджии са презаверили билетите си и вече стягат пушките, пише в. "Труд".

Всеки ловец ще има право да отстреля до 15 пъдпъдъка, до 10 гривяка и гургулици и до 10 броя горски бекас и обикновена бекасина на всеки лов, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Цената на ловния билет остава непроменена - 15 лв. за година.

Категорично се забранява примамването на дивеча с електрически звукове, имитиращи птици, използването на живи птици за примамка, както и ловни соколи, уточниха още от агенцията.

Горските напомнят, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никого. То се носи в калъф и изпразнено при движение в населени места, докато не се стигне до мястото на ловуване.

Стреля се само по ясно видима цел и никога по посока на шум или по предполагаемо движение на дивеч. Забранява се заредената пушка да бъде подпирана на стена, дърво и др.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения от съответното горско стопанство, като шефът на ловната дружинка трябва да му предостави дата на лова, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти.

Водещи новини

Още новини