Трябва да се подобри работата на НПО-тата с правителството (видео)

Булфото
share

Индексът за устойчиво развитие на НПО-тата в България показва застой на развитие на гражданския сектор. През 2014г. гражданският сектор е все още нестабилен и тази тенденция се запазва за трета поредна година. Това заяви Любен Панов, директор на Българският център за нестопанско право, предаде репортер на novini.bg.

На събитието присъства и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Панов обясни, че за да се промени тази тенденция се изискват незабавни действия в няколко посоки. Трябва да се работи за финансова стабилност, развитие на организационният капацитет и подобряване работата на НПО-тата с правителството. Самият Панов отдава не добрите тенденции на смяната на правителства и кризата, на която бе подложена държавата. В правната среда имаме също влошаване на индекса поради лошото прилагане на съдебните закони и неизпълнението на стратегията за НПО, както и административния натиск върху неправителствения сектор.

Министър Бъчварова обеща да се работи за активизирането на диалога между държавата и НПО-тата."През 2013 година гражданското общество показа, че е живо в България и може да бъде политически фактор", добави тя. Според нея сме станали свидетели на опитите да се спекулира с гражданското общество. Загубили сме представа коя гражданска организация каква е, какво защитава, от кого се финансира.

Румяна Бъчварова голямата следваща стъпка трябва да бъде прехвърлянето на част от функциите на държавата към нестопанския сектор. Вицепремиерът коментира, че в момента държавата изпълнява много и понякога несвойствени функции, а прехвърлянето им към гражданския сектор ще направи "общата тъкан" между държавата и гражданското общество.

Водещи новини

Още новини