Токът за бита е по-евтин от днес, с изключение на Североизточна България

Getty Images
share

От днес влизат в сила новите цени на електроенергията. Токът за бита поевтинява средно с 0.11%, като за клиентите на две от електроразпределителните дружества ще има намаление, а за третото цената ще се повиши. Преди месец енергийният регулатор съобщи, че токът за бита ще поскъпне със средно 2%.

За абонатите на дружеството, което снабдява Западна България ЧЕЗ понижението е с 0.63%. За клиентите на ЕВН в югоизточните части на страната цената е с 0.44% по-ниска

Поскъпване на тока ще има за клиентите на "Енерго-Про" в Североизточна България. Те ще плащат с 1.09% повече заради спецификата на мрежата.

Добавката "задължение към обществото" става еднаква и за битовите, и за стопанските потребители и ще бъде 38 лева. Досега за домакинствата тя беше 53 лв., а за бизнеса - 19.93 лв. Именно повишаването на тази такса предизвика недоволството от страна на бизнеса и доведе до протести, организирани от работодателите.

Вчера енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че от днес големите производители ще могат да ползват отстъпка от цената на тока. Индустриите, които използват над 30 гигавата ток годишно, ще могат да ползват до 85% от таксата "отговорност към обществото", което ще я направи 19 лв. Консумиращите между 10 и 30 гигавата годишно ще ползват отстъпка до 50 на сто, или реално таксата ще им струва 26 лв.

Водещи новини

Още новини