БАН излиза на протест в Деня на будителите

share

Вечерно шествие със свещи ще организира на 1 ноември - в Деня на народните будители, БАН в знак на протест срещу планираната бюджетна субсидия от около 54 милиона лева за академията за 2012 година. Това реши Общото събрание на БАН, на което бе обсъден бюджетът на академията за идната година.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов заяви, че за нормалното съществуване на научната институция са необходими между 95 и 98 милиона лева за 2012-а. Субсидията на БАН за 2011 г. е 59 милиона лева.

Ако се приеме бюджетът на БАН за 2012 г. да е около 54 милиона лева, средната работна заплата в академията ще "падне" на 478 лева, заяви акад. Съботинов. Той коментира, че ръководството на БАН не е очаквало да е толкова ниска субсидията им за 2012 г. и отбеляза за пореден път, че в академията са направени много сериозни реформи. Общо за университетите бюджетната субсидия за 2012 г. е повишена, докато за БАН тя е намалена с 8,5 процента, посочи председателят на академията.

Институтите ще организират протеста на 1 ноември, защото БАН не може повече да съществува при тази тежка финансова ситуация, коментира акад. Съботинов. По думите му вероятно ще бъдат спуснати и черни знамена на сградата на академията. По повод на направено предложение на заседанието на Общото събрание "да бъде заведено дело срещу българското правителството за геноцид срещу БАН", акад. Съботинов каза, че този въпрос ще се решава допълнително от юристи.

Председателят на БАН каза в отговор на журналистически въпроси, че "няма информация министър Сергей Игнатов да е защитил БАН в Министерския съвет - за по-висока субсидия".

Водещи новини

Още новини