Още няма пари за опасните язовири

Булфото
share

Половин година след като бе взето решение, че държавата ще отпусне 500 хил. лв. за източване на 78 опасни язовира, парите още не са преведени, научи „Преса“.

На територията на община Враца например има два рискови язовира - „Сухия скът“ и „Девене“. За тяхното временно извеждане от експлоатация и други превантивни мерки сме заделили 300 хил. лв., каза кметът Николай Иванов. По-късно се разбра, че правителството е взело решение за осигуряване на финансов ресурс. Повече обаче няма да чакаме и ще предприемем нужните мерки сами. Според анализите на експертите от „Напоителни системи“ за яз. „Сухия скът“ са нужни около 20 хил. лв. Водоемът се държи под контрол и е пълен с не повече от 30% от обема си. Така че няма опасност за населението, увери Николай Иванов.

Община Борован обаче трудно ще се справи със собствени сили, тъй като бюджетът е малък, а на територията й има два рискови язовира.

Единият от тях е „Гарвански геран“, за който са нужни 21 хил. лв. - 11 хил. за монтиране на два сифона и още 10 хил. за източване, тъй като то трябвало да става контролирано. Още толкова ще са необходими и за извеждане от експлоатация на другия язовир, но общината няма средства.

Подобни проблеми имат и останалите кметове, които разчитат на пари от държавата и треперят да не се повторят пороите от миналата година.

От земеделското министерство уверяват, че скоро парите ще бъдат осигурени. Очакваме това да стане тези дни, най-късно до седмица, каза зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Той не пожела да коментира цените на „Напоителни системи“, тъй като не бил тесен специалист. В момента опасните водоеми са 30, а не 78, каза Костов. На голяма част от тях собствениците са намерени и те са предприели мерки за обезопасяването им.

Водещи новини

Още новини