Търсят място за настаняване на жителите със съборени къщи от Гърмен

share

Търси се място, което да се предложи за наставяне на засегнатите жители в Гърмен, чиито жилища ще бъдат съборени. Това коментира вътрешния министър Румяна Бъчварова в кулоарите на НС.

Бъчварова бе категорична, че прилага това, което е в правомощията на МВР,. Тя припомни, че е била е два пъти в Гърмен и нейните предложения са дали много добри резултати.

Припомняме, че протестиращите в Гърмен дадоха срок за събаряне на постройките до 18 юли.

„Всички държавни институции, които са на местно ниво, влязоха на проверка, включително и ЧЕЗ, които по тяхно желание влязоха, за да установят действителното положение. Проверявали сме по всички проблемни линии”, заяви вътрешният министър и посочи, че се издават актове, но се е оказало, че нарушенията са по-малко, отколкото са очаквали.

Бъчварова съобщи, че е имала среща с областния управител, като се „търси евентуално място, което да се предложи за настаняване на засегнатите жители”. „Въвеждаме видеонаблюдение, преговаряме с тях. Не мисля, че има друга ефективна мярка към момента за справяне със социалната и обществена ситуация”, коментира Бъчварова. В момента се сформира Междуведомствен съвет за превенция на конвенционалната престъпност, каза още Бъчварова. „Има представители на различни институции и започваме да работим в тази посока. Лично за мен, първата и най-ефективна е изграждането на видеонаблюдение”, обясни тя.

Планират се разговори с кметовете, ще им се дадат методически указания как да действат, обяви вицепремиерът.

Водещи новини

Още новини