Протестиращи в Гърмен: Искаме справедливост, не мразим ромите (видео)

Булфото (архив)
share

Към момента обстановката в Гърмен е спокойна. Так е в последните няколко дни. Надявам се и днес да не се стигне до ескалация на напрежението.

Това обяви в ефира на БНТ Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Благоевград. Засега нямаме информация, че футболни агитки ще се присъединят към днешния протест. Не трябва да забравяме коя дата е днес. Искам да призова всички протестиращи да не се поддават на провокации и протестът да премине спокойно, каза още Разсолков.

Гост в студиото на сутрешния блок беше и журналистката Татяна Ваксберг. В момента времето ни принуждава да говорим за конкретните проблеми на Гърмен. Българската етническа общност се опитва да изрече нещо, което не успява. Днешният ден за протест не е избран случайно. Проблемът в Гърмен е етнически и той трябва да бъде решен. За властите е много трудно да бъде решен този конфликт, обясни тя.

Пред камерите на БНТ застана и представител на протестиращите жители Иван Байрактаров. Ние искаме нашата родина да има държава. Ние искаме справедливост. Ние не мразим ромите. Просто искаме и те да спазват законите. Както аз съм си построил къща, плащам си тока, водата, данъците, така и те трябва да го правят, заяви той.

В момента тече доброволното събаряне на незаконни къщи. Дали ще влязат машини, това може да каже само ДНСК. Органите на реда и институциите показаха, че трябва да се работи и вече работят. Това го виждат всички. Така трябва да се продължи и занапред. Смея да твърдя, че водим позитивен диалог с протестиращите. Това е пътят, за да не се стигне до по-сериозен конфликт, разкри кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Водещи новини

Още новини