Бивш наш посланик в Москва се оказа в руския забранителен списък (обновена)

Булфото
share

Името на енергийния експерт и бивш български посланик в Москва Илиян Василев фигурира в забранителния списък за посещение в Русия, издаден от властите в Москва. Това съобщи самият той в блога си, предаде БТВ.

Списъкът съдържа 89 имена, като преобладават евродепутатите от Полша, Литва, Латвия, Германия и други. Сред по-известните имена са лидерът на холандските либерали Ги Верховстад и британецът Ник Клег.

Решението на Кремъл е аналогично на „черния списък” на ЕС с руски и украински граждани, санкционирани заради участието им в дестабилизацията на Украйна.

„Признавам суверенното право на моите колеги в руското посолство да оценяват по свое усмотрение анализите ми и работата ми, както и да ме предложат за включване във всякакви списъци. Горд съм, че на попрището на защитата на ценностите и правата на моите сънародници и на европейците, не съм оставил грам от съмнение къде стоя и какви принципи отстоявам. Затова съм попаднал в този списък от 89 европейци, а компанията е повече от престижна.”, коментира ситуацията Илиян Василев.

МВнР е било информирано вчера следобед от посолството ни в Москва за получен чрез Делегацията на ЕС в руската столица списък от граждани на страните-членки на ЕС, на които се отказва достъп до Руската федерация, се посочва в писмено разпространено от външното ведомство изявление на говорителя на МВнР.

Водещи новини

Още новини