Чудотворната икона на Божията майка няма да пристигне в София

Булфото
share

Днес в София трябваше да пристигне чудотворната икона на Божията майка "Надежда на обезнадеждените", която се съхранява в манастира "Св. Богородица Миртия" в гръцката Етоло-Акарнанийската епархия.

За съжаление поради административни пречки посещението на светинята се отлага, съобщава сайтът dveri.bg. Причината е, че иконата, която представлява и културно-историческа ценност, не е получила разрешение да напусне пределите на Гърция от съответната комисия в културното министерство на южната ни съседка. Очакваше се много хора да се поклонят на светинята в катедралния храм "Св. Неделя", след което късно вечерта тя щеше да бъде занесена за поклонение в Германския манастир, а оттам и в Гигинския (Църногорския) манастир.

Това посещение беше организирано с благоловението на Н. Св. Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от йеромонах Никанор от Гигинския манастир и от йеромонах Пимен, и. д. игумен на Германския манастир, метох на Зографския манастир на Атон. Лично Етоло-акарнанийският митрополит Козма е помолил за прошка, че по независещи от него причини няма да могат в предвидения период да посетят България и да донесат чудотворната икона на св. Богородица - Надежда на обезнадеждените. Той се надява все пак след време това да се осъществи. Според уверението на двамата български монаси, организатори на посещението, днес и в следващите дни ще бъде предложено поклонение на друга историческа чудотворна икона на Божията майка, която досега не е била достъпна за вярващите.

Водещи новини

Още новини