Проф. Вили Лилков и проф. Александър Караманов от Българската академия на науките разнищиха рецептата за производството на жълтите павета и имат идея да се направят нови, които да са също толкова качествени като старите, пише в. "Телеграф".
В началото на 20-и век местната власт взима решение центърът на столицата да бъде застлан с по-интересен паваж, който да я отличи от останалите градове, и поръв1ат цветна настилка от унгарската столица Будапеща.
През 1908 година 60 000 кв. м от столицата са застлани с керамичния паваж.
През 2013 година жълтите павета са обявени за културна ценност и по закон трябва да се пазят и съхраняват, особено след като производството им в Унгария вече е спряно.
След изследване учените успяват да създадат идентична структура със същия минерален състав на кристалите, които всъщност дават жълтия цвят. Основната суровина за производство съществува в България и тя е идентична на 90% с унгарската.