Пантеон на българските владетели в Несебър

share

Каменен пантеон на славните български владетели и велики личности от зората на българската държава в Европа ще се създаде край Несебър.

Идеята е на кмета Николай Димитров и екип от творци. Алея на достолепието на България ще се създаде в рамките на предвидения за строителство екопарк на възвишенията северозападно от Слънчев бряг, където сега се намира култовото заведение “Ханска шатра”. Хановете и царете на България от времето на Кубрат ще бъдат увековечавани в каменни скулптури, които ще бъдат разполагани последователно от двете страни на алеята, която в най-горната си точка ще завършва с голяма статуя на Св. Богородица.

Освен държавните владетели, в Пантеона ще бъдат поставени и увековечени велики български личности, оставили ярка историческа диря, като Светите Седмочисленици, Св. Иван Рилски, Васил Левски и др. Пред всеки паметник ще бъдат разположени широки каменни постаменти с издялани на тях данни за историческата епоха, за мястото на българската цивилизация в световните процеси по това време, както и подробна каменна карта на България от тогава. Надписите се предвижда да бъдат поне на 3 езика, за да могат да се четат и от милионите чужденци, които ежегодно посещават този регион. Амбицията е тази алея на българската слава да се превърне в каменен музей на открито, който да служи не само като туристическа атракция, но и с образователна цел.

“Ако имаме възможност да осъществим това, Несебър ще прибави една нетленна национална ценност към своите паметници. Никъде в България няма композирани монументи на славните ни владетели и личности, а тук те ще бъдат събрани на едно място, за да покажем на всички българи и на света откъде сме дошли, какво сме създали и накъде отиваме”, вълнува се Димитров.

Изработването на паметниците, някои от които може би ще са на кон, е обмислено да става в рамките на ежегодни пленери по скулптура, които общината да инициира. Пленерите ще бъдат с международно участие, но тематични, за работа по предварително зададени данни. Жури с участието на известни творци и учени, ще определя темите, ще одобрява проектите и така предварително ще пресее кои творби да се работят на пленера. След завършването му – скулптурите ще остават в полза на общината, а най-добрите ще бъдат поставяни в Пантеона. Останалите могат да бъдат излагани в Слънчев бряг, Несебър, съставните селища или да бъдат предоставени за украса и гордост на други български градове.

Милиони чужди туристи от всички краища на света посещават Несебър, а градът напоследък силно разви наред със сезонния туризъм, културен, поклонически, сватбен и конгресен. Ако каменният музей в източните поли на Стара планина бъде реализиран, това ще превърне мястото и в притегателен център за образователен и исторически туризъм, защото подобна каменна експозиция би била уникална не само за страната, но и за Европа. Атрактивността и посещаемостта на Несебър се очаква драстично да се повишат.

Алеята на българската слава и държавност ще остане като един нетленен паметник във вековете напред, изграден във височините над Черно Море и един от най-древните градове в света.

Водещи новини

Още новини