Над 300 000 козунака ще изпекат и ще пуснат на пазара за Великден фурните във Варна, съобщи председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. Според него варненци ще могат да избират между три варианта на традиционния празничен сладкиш, пише в. "Монитор".
В търговските вериги масово ще се продават козунаци, приготвени от козуначен микс. Те имат по-висока трайност и не крият риск от салмонела, тъй като вместо яйца в тях е вложен меланж от готови съставки. Тези козунаци са по-евтини - от 1,20 до 1,80 лв. за 400 г.
Цените на традиционен козунак от пресни продукти пък се движат от 2,50 до 3,60 лв. за 400 г, а с с пълнеж от шоколад, мармалад, локум, бадеми или сушени плодове стигат 4-5 лв. С лев отгоре ще струват най-скъпите козунаци с шесторна оплетка, които ще се предлагат обаче само на 2-3 места в града.
Същият пълнеж може да се използва и в козуначения микс и тогава цените стават около 2 лева. Вкусът им обаче не е такъв, като на истинския български козунак, замесен без оцветители и подсладители, а само с прясно мляко, мазнина, маргарин или масло, пресни кокоши яйца и висококачествено брашно, коментира Бонев.
“Използва се старата технология, която предполага от 5 до 6 часа за производството на един козунак. Очаквам опашки пред малките пекарни в града, които правят такива козунаци, защото варненци имат утвърдена хранителна култура и търсят качествена стока”, коментира браншовикът.
Предимно чужденци ще предпочетат да сложат на трапезите си вносните аналози на козунаци, които са на цени около 5-7 лв., но са натъпкани с консерванти, предупреди специалистът. Той съветва потребителите да обръщат сериозно внимание на етикетите в търговската мрежа, защото те показват дали и колко Е-та има в изделието.