Почина бившият шеф на „Булгартабак холдинг“ Спас Гелемеров

share

Бившият началник на „Булгартабак холдинг“ от 1995 до 1997 г. Спас Гелемеров почина тази сутрин на 69 години след продължително боледуване. Въпреки че от дълги години той живееше в София със семейството си, последното му желание е било да бъде погребан в родния Гоце Делчев, съобщава struma.bg.

Гелемеров дълги години оглавява Опитната станция по тютюна в Гоце Делчев. Занимава се успоредно и с научна работа, и е един от водещите български селекционери и автор на ориенталски сортове тютюни, домати, зеленчуци и препарати за растителна защита. Негово дело са сортовете тютюн „Неврокоп 1146″ и „Неврокоп А24″. Присъдена му е научна степен доц. д-р за своите разработки в сферата на тютюнопроизводството в Гоце Делчев и региона.

До 1995 г., преди да оглави „Булгартабак холдинг“ , Спас Гелемеров е директор на Института по тютюна и тютюневите изделия. През последните години той продължаваше да изобретява нови сортове в частната си фирма Гоце Делчев утре се прощава с един от най-успелите си граждани, с чието име дълги години се свързваше цял отрасъл от местната икономика, който осигурява поминък на хиляди семейства.

Водещи новини

Още новини