Постер и озвучен на български език обучителен 3-минутен филм „5 ключа за по-безопасна храна“, които ще бъдат разпространени сред деца от училища и детски градини, бяха представени на пресконференция в БТА от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
Филмът запозна аудиторията с 3 различни вида микроорганизми – едни, които помагат; други - лошите, които обаче не причиняват болести; и истински опасните микроорганизми - патогенните, които могат да причинят сериозни заболявания, дори смърт.
Ето 5-те прости правила на НЦОЗА за спасяване от опасните микроорганизми:
- поддържайте чистота, за да се избегне замърсяване;
- разделяйте суровата от сготвената храна, за да се избегне смесване и замърсяване;
- гответе достатъчно храната, за да се унищожат микроогранизмите;
- съхранявайте храната на безопасни температури - или достатъчно ниски или достатъчно високи;
- използвайте безопасни вода и хранителни продукти.
Храната, обездвижването, замърсената околна среда и стресът водят до това, което виждаме като заболяемост. Сърдечно-съдови болести най-вече, обявиха от Центъра по обществено здраве.
Трябва да се опитаме да минимизираме риска от подобни фактори. Малко по-скъпо, с малко повече трудности, но ако искаме да пазим децата си, не трябва да ги храним с пресолени закуски, с колбаси и други подобни неща, призовават от там.
Даваме вече повече пари за хранителна добавка вместо за лекарства. Хранителната добавка не лекува, лекува лекарството, категорични са от НЦОЗА.
32 000 души са с бактериална инфекция, като над 400 са смъртните случаи, стана ясно още на събитието. За да подпомогне дейността на системите за всички страни, СЗО препоръчва всички да работят заедно.
Много е важно МЗ и МЗХ да работят заедно, тъй като качеството на храните от една страна и здравето на хората от друга са от изключителна важност, подчертаха от Земеделското министерство.
Да правим разлика между безопасни и здравословни храни, призоваха от БАБХ.
В пресконференцията участваха представители на НЦОЗА, Министерството на здравеопазването, офисът на СЗО в България, Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните.