Българин направи двигател, който преобразува топлина в механична енергия

share

Българският инженер Никола Цеков е изобретил метод и устройство на нискотемпературен топлинен двигател за преобразуване на топлина в механична и електрическа енергия или така нареченият Цеков Мотор Той работи с топлина, съдържаща се във веществата в различно агрегатно състояние и различна температура над (минус) -20 °C, разказаха за Novini.bg създателите на изобретението.

Коефициента на полезно действие на мотора варира от 20% до 40% в зависимост от модификацията на двигателя и вида на топлоизточника. При температура на топлоизточника 100°C, усвоената от двигателят топлина е 80%, а изходната температура на топлоносителя е до 5°C.

Към момента са необходими инвеститори и предприятия, хотели, термални извори на концесия, разполагащи с отпадна топлина (двигателят може да използва различни топлоизточници), които имат желание да го внедрят и използват за производство на ел. енергия.

Цеков Мотор представлява иновация, която би могла да промени Света и неговото бъдеще. Тя е нов метод за получаване на ел. енергия и придобиване на пълна енергийна независимост.

Новата, непозната до сега технология е научно и технически обоснована и доказана, и е защитена пред Българско Патентно Ведомство и Световна Патентна Корпорация. Изработен е действащ прототип, който може да видите заснет на клип. Конструирани са промишлени модификации с мощност до 100kW, на етап монтаж.

Водещи новини

Още новини