Прогнозират серия от земетресения в България в следващите дни

share

Серия от земетресения ще разтресе България тази седмица, прогнозира инженер Валентин Хаджимитов, който от десетилетия е посветил живота си на природните явления и предсказва бури, наводнения и земетръси.


Разместването на земните пластове ще се усети най-силно в района на Симитли
, но опасност от падане на скали край Кресненското дефиле няма да има. Бликащите минерални извори в областта също няма да потънат под повърхността, както вече се е случвало в началото на 20-и век, пише "Всеки ден".

За съжаление тази есен земните недра ще бъдат доста неспокойни. В сряда ни очаква първото земетресение от цяла серия. То ще бъде на територията на Шумен, но ще се усети и край Велико Търново. В четвъртък ще се обади “огнището” край Тополовград, което е все още силно сеизмично. Ще последват трусове в Благоевградско, като най-силно ще люлее в Симитли.. ще има паника, напукани стени на апартаменти и къщи, но няма да се стигне до жертви”, казва ученият.

Валентин Хаджимитов съветва хората да следят поведението на домашните любимци, особено на котките и кучетата, който са особено сензитивни. Миенето на лапите подсказва промяна на времето, а странното поведение – земетресение.

Според сеизмолозите най-опасната точка в страната се намира в Благоевградско. Но за момента не се очаква
разрушителен трус никъде в страната, призовава към спокойствие Хаджимитев.

Водещи новини

Още новини