Съд отмени наказанието на полицая, който задържа Станислав Плевнелиев

share

Административният съд в Благоевград отмени наказанието и на втори полицай заради инцидента с племенника на президента Росен Плевнелиев.

22-годишният Станислав бе задържан в полицията в Благоевград на 15 октомври м.г. Той бил спрян на кръстовище заради преминаване с колата си на червен светофар. Президентският племенник обаче оспорвал нарушението и се наложило с белезници да бъде откаран в управлението за съставяне на акт. Часове след като бе освободен, той се оплака, че е удрян от служител. Направена бе проверка на инцидента, но тя не откри данни за упражнено полицейско насилие. Констатирано беше, че има процедурни нарушения - не му било разрешено да се обади по телефона на адвокат или роднина, а като диабетик на инсулин вдигнал рязко кръвната захар.

Наказани бяха двама полицаи. Преди две седмици съдът отмени заповедта на единия, а сега и на другия.

Служителят в Охранителна полиция Кирил С. имаше наказание “порицание” за 12 месеца за нарушаване на етичния кодекс на служителите в МВР. В деня на инцидента той бил дежурен на първи пост в РУП, а задържаният младеж се оплакал, че точно този полицай го е удрял. Униформеният не е докладвал своевременно на преките си ръководители за постъпилите против него оплаквания за използване на физическа сила, е мотивът за налагане на наказанието. Съдът обаче установи, че не е посочено как точно полицаят е накърнил доброто име на МВР, и отмени заповедта на първа инстанция.

Водещи новини

Още новини