Ментетата се сглобяват вече в Европа

булфото
share

Нова мода при ментетата отчитат от Агенция "Митници", пише в. 24 часа.

Фалшификатите се внасят на части, поотделно стоката и фалшивият етикет на известна марка. Така е по-трудно да се разбере, че блузката, дънките или парфюмът са имитация, обясни Вяра Генова от агенцията. Ето защо се увеличавали опитите за внос на опаковки, шишета, стикери и етикети с популярни надписи.

Засичани са и лепенки с логото на Apple. Те се слагали върху лаптопи и други устройства, които имитират продуктите на американския гигант. От началото на годината митничарите задържали над 200 000 етикета, а заедно с шишенцата и кутиите за цигари броят им надхвърлял 21 млн. броя. Най-много ментета идвали от Китай, Кувейт, Дубай, Тайланд.

В сайтовете за групово пазаруване пускат фалшива козметика, предупреди Инна Балабанова от Столичната регионална здравна инспекция. Неотдавна били спрени от търговия спирали и моливи за очи. Ментетата можели да предизвикат алергични реакции. Балабанова съветва да се купуват стоки с етикет на български и данни за вносителя.

Започваме проверки по зимните курорти, обяви Явор Колев, шеф "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към ГДБОП. Той очаква търговците на ментета да се преместят там след края на летния сезон. При операции по морето били заловени фалшиви парфюми, очила, облекла и аксесоари.

Водещи новини

Още новини