Честваме 137 години от Освобождението на България (видео)

Булфото
share

Днес отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от турско робство.

На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века турско робство. 

Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх. Санстефанска България е еманация на българския дух и на българския идеал.

За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 година, а десет години по-късно 3 март е обявен за Национален празник на Република България.

На Националния празник на България ще има чествания във всички градове у нас, както и на паметното място - връх Шипка.

В София от 10.00 часа Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави панихидата и Благодарствения молебен по повод Националния празник след светата Литургия в храм-паметник „Св. Александър Невски”.

По случай Националния празник на България ще бъде осигурен безплатен достъп до общинските музеи и галерии. Софийската градска художествена галерия, галерия-музей „Дечко Узунов", музеят под базиликата „Св.София", парк музей „Врана" и столичният зоопарк ще отворят врати безплатно за гражданите и гостите на столицата.

Честванията на Националния празник налагат някои ограничения в движението в столицата. Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането по ул. „Аксаков", между ул. „Г.С.Раковски" и ул. „Дякон Игнатий". От 08.00 часа до 12.30 часа важи същата забрана за автомобили по ул. „Оборище", между бул. „Васил Левски" и ул. „Г.С. Раковски", по ул. „Московска" между бул. „Васил Левски" и ул. „Г.С. Раковски", по ул. „11-ти август" между бул. „Княз Ал. Дондуков" и пл. „Св. Ал. Невски", както и всички съседни централни улици.

До приключване на тържествените чествания се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител", между ул. „15-ти ноември" и ул. „Г.С.Раковски", само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция" при СДВР.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.

Водещи новини

Още новини