Програма за двойки с репродуктивни проблеми влиза в Столичен общински съвет

Getty Images/Guliver
share

Програма за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми от Столична община и осигуряване на финансова подкрепа за изследване и лечение на безплодието им чрез общински фонд, който да разполага с бюджет от 300 000 лв. годишно, предложиха да бъде разгледана на 12 февруари от Столичния общински съвет общинските съветници Анна Славова и Милка Христова от БСП.

Близо 200 000 български двойки имат репродуктивни проблеми. Известна е демографската криза в страната и острата необходимост от предприемане на решения, които биха помогнали на млади семейства и двойки да имат поколение.

Програмата има за цел да подкрепи семействата и двойките с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на Столична община като осигури финансиране на изследванията им, които не се поемат от Фонда за асистирана репродукция, както и двойките, които не отговарят на критериите му. Стойността на тези предварителни изследвания е около 2000-2500 лв., което в много случаи се явява непреодолима икономическа пречка за семейните двойки да получат достъп до Програмата „Ин витро”.

Вносителите имат подкрепата и на председателите на Сдружение „Зачатие” и Фондация „Искам бебе”, с чието съдействие и помощ в 40 общини в страната вече функционират такива програми.

Водещи новини

Още новини