За младите най - голямата пречка е липсата на опит

share

Телекомуникации, ИТ компании и кол центрове. Такива са възможностите за първо работно място на младите хора с образование.

Заплащането варира в зависимост от това колко богата е компанията и каква е длъжността, която се предлага.

За тези, които нямат никакъв опит и започват от стажантската програма в една фирма, месечното възнаграждение тръгва от минималната работна заплата и стига до 500-600 лева. Ако младежите спечелят доверието на работодателя и подпишат трудов договор, тогава заплатите в посочените сектори започват от 600 и стигат до 900лв. Това обаче е в редки случаи - ако длъжността изисква много специфични технически умения и повече езици.

При намирането на работа младите най-често са спъвани от липсата на опит, съобщава бТВ.

Стажантските програми обикновено са за 6 месеца. За тях могат да кандидатстват млади хора, които току що са завършили образованието си или са на финала, за да могат да поемат по-сериозни ангажименти.

Кол центровете пък предлагат работа и на хора без висше образование. Важното е кандидатите да покрият тестовете за владеене на чужди езици и да нямат никакви говорни дефекти. Но ако преди години да знаеш един чужд език беше достатъчно, за да започнеш работа, сега ситуацията е променена.

"Търсим хора с английски и немски, английски и френски. Тоест повече от един чужд език", обясни Диляна Великова - мениджър кол център.

И докато изискванията на компаниите към младите хора растат, статистиката отчита, че близо 20 на сто всички безработни са младежи до 29 годишна възраст.

Следващите "Дни на кариерата", по време на които млади хора ще имат възможност да се срещнат с мениджъри и да потърсят работа, ще бъдат в края на ноември. Тогава фирми от областта на финансите и застраховането, маркетинга и обслужването на клиенти ще предложат работни места.

Водещи новини

Още новини