Ползваме руини за строителни материали

share

Хората по света се чудят как буквално да си създадат археологически обекти, за да привличат туристи, а у нас, понеже гледаме практично на нещата, ползваме руините за строителен материал.

От силистренския исторически музей съобщиха, че есенните археологически проучвания, направени от специалисти, са потвърдили, че части от южната крепостна стена на средновековния Дръстър са използвани, съзнателно или не от жителите на града, за ... направата на къщите им.

В основите на къщи, построени върху крепостните руини, археолозите са намерили дялани камъни от крепостния зид. Разбира се, възможно е строителите да не са подозирали, че вграждат такава история в съвременната къща.

Потвърдена е и информация от писмени източници, че средновековната крепостната стена е разрушена в края на осемнайсети и началото на деветнайсети век.

При проучването са намерени корниз от раннохристиянска църква от шести век, старогръцки надпис от десети век, печат на византийски военачалник.

Останките от крепостта Дръстър могат да се видят днес в покрайнините на съвременния град Силистра.

Крепостта вероятно е възникнала като тракийско укрепление, чиито основи са използвани от римляните за изграждането на голям и силен град-крепост по поречието на р. Дунав.

Историческите сведения сочат, че крепостта и градът са процъфтявали в първите 2-3 века от новата ера и носели името Дуросторум.

По-късно, през VI век, тук се заселват славяни и градът възкръсва с нова сила и могъщество и с новото си име Дръстър. Крепостта била една от най-важните в Средновековна България.

Водещи новини

Още новини