Дунав се понижи драстично при Ново Село

Булфото
share

При Ново село днес река Дунав се понижи под половин метър и регистрира най-ниското си ниво от началото на годината - 46 сантиметра.

Това е рекорд за тази година, съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ново село. За последното денонощие е регистриран спад от 6 сантиметра. При Видин нивото на реката е 122 сантиметра, понижението е с 8 сантиметра за денонощие.

Румънски самоход е заседнал в река Дунав преди седмица на километър 760, но не пречи на корабоплаването, съобщи за БТА Людмил Иванов, началник отдел "Пристанищен контрол" при Морска администрация Лом. Изпратен е катер да провери състоянието на румънския плавателен съд, тъй като от седмица не отговаря на сигналите на Морска администрация, уточни Иванов.

Два пътнически кораби са на видинското пристанище, които ще отплават в посока Румъния, Сърбия, Австрия, поради ниското ниво на река Дунав. По река Дунав плават само кораби и конвои с празни секции, поради ниското ниво на реката.

Не се очаква покачване на равнището на река Дунав през следващите дни, тъй като и в горното течение на реката е регистрирано понижение.

Водещи новини

Още новини