Вуду религията пуска корени у нас

Интернет
share

"Преди много години открих силата на вуду религията. След това се свързах с хора от други страни по интернет и така навлязох много надълбоко в нея."

Тези думи принадлежат на един българин, посветен в една от най-страховитите духовни практики по света. Човекът нарича себе си бокор (жрец), първото му име - Пламен.

Оказа се, че афро-карибската религия вече пуска корени в България и конкурира турската магия, пише "Стандарт".

"Не съм минал никакви специални обучения, за да получа своята титла. При тази религия няма върховенство, както е папата при католиците. Достатъчно е да си запознат с материята и ставаш бокор", заявява вуду експертът.

"Всички си мислят, че аз и моята религия сме причината за лошите неща, които им се случват. А вуду е система от вярвания и ритуали като всяка друга", твърди бокорът. Обяснява, че това е монотеистична религия, която също се отличава със свои светци, които нарича Лоа.

Те се показват първо на робите в Хаити, закарани от различни краища на Африка да се трудят в плантациите. В много отношения афрокултът наподобява християнството и дори взима "назаем" някои от светците му. Пламен илюстрира думите си с факта, че жреци слагат на олтарите си например икона на свети Николай, който символизира бащата на двамата Лоа - свещените Мараса. Други негови колеги пък ползвали лика на свети Петър, за да почетат пазителя на портата към отвъдното.

Приликите наистина са много и според Пламен при един по-дълбок прочит ще се разбере, че вуду не е само черна магия, носеща нещастие и смърт Казва, че, напротив, повечето от вуду ритуалите са свързани с добруване и просперитет.

Водещи новини

Още новини