Римски антики излязоха под "Хемус" край Шумен

share

Поселище от римската епоха, както и праисторическо селище и сграда от ранното Средновековие са излезли под основите на новия участък на магистрала „Хемус” между шуменския квартал Макак и село Белокопитово, пише "Монитор".

Заради неочакваните находки на място са започнали спасителни проучвания и строителството ще спре до приключване на разкопките и определянето на границите на обектите. Според първоначалната информация по трасето са намерени общо четири археологически обекта, а още три района от магистралата са под наблюдение от екип археолози на филиала на археологическия институт на БАН в Шумен.

По закон спасителните работи трябва да бъдат финансирани от инвеститора, в този случай Агенция „Пътна инфраструктура”. Целта е да се стеснят границите на обектите и да се изясни предназначението им. Едната находка е върху терен от 60 декара, като 11 от тях са в сервитута на магистрала „Хемус”.

Първите данни сочат, че находката в началото на новия участък при Макак е от късножелязната епоха и представлява ямно поле, използвано от траките за ритуали. Има и локализирано праисторическо селище на това място. Малко по на запад е поселище от римската епоха, датирано в периода ІІ–ІV век. Има и останки от сграда от периода на ранното средновековие ІХ-Х век. Според Станимир Стойчев, който ръководи проучванията на място, археологическите работи няма да попречат на строителството на „Хемус”.

Водещи новини

Още новини