Добре изпечената глина се разпознава по това, че има характерен, бистър звук, когато чукнем по керамичното изделие. То "пее" с ясен глас във високите регистри на тоналността. Това обясни пред БТА майстор грънчарът Румен Георгиев от Троян.
Майсторът добавя, че ако при почукване звукът на изделието е глух, значи има проблем - то или е спукано, или не е добре изпечено, или предварително е задържало влага.
Румен е един от осемте участници в майсторската надпревара по грънчарство в туристическия комплекс "Етър", където днес започна Международният панаир на народните художествени занаяти.
Петима от участниците в надпреварата са българи, а другите трима майстори са от Сърбия, Турция и Румъния. За четири дни те трябва да направят два глинени съда.
Избрал съм за себе си индивидуален път - работя с традиционни материали по нетрадиционен начин, разказва Румен.
Той прави от глина чайник и павурче за ракия във формата на геврек. Майсторът смята, че утилитарната стойност на предметите от глина е отстъпила на новите съвременни материали, но керамичните изделия са изключително ценни и предпочитани като сувенири.
Един от осемте майстори в неделя ще бъде обявен от конкурсно жури за победител в надпреварата, ще получи наградата "Сребърна хлопка" и право на самостоятелна изложба на панаира на занаятите през септември 2015 година.
Близо 100 майстори от страната и от чужбина участват в тридневния Международен панаир на занаятите и демонстрират на открито уменията си в занаятите грънчарство, ножарство, тъкачество, кожарство, куюмджийство и иконопис.